Rengöring - Aktuell information gällande Rengöring och städning


Rengöring av badrum och toalett

Badrummet och toaletten är fuktiga miljöer som behöver rengöras ofta. Mögel kan lätt uppstå på ställen som är fuktiga under lång tid. Mögel behöver organisakt material för att kunna växa och det finns bland annat i tvål. Om det finns ställen där luften cirkulerar sämre är det viktigt att rengöra och torka upp extra noga.

Rensa avloppsrör

Rensa avloppsrör

För att rengöra och rensa avloppet finns några trick. Börja med att spola avloppsrören med en hink kokande vatten blandat med 1/2 dl bakpulver och 1/2 dl vinäger. Vänta några minuter och skölj rent avloppet med varmt vatten,

Rengöra och putsa badrumskaklet

För att enkelt rengöra kaklet tar du en tvättsvamp avsedd för bilar som innehåller vax. Kaklet kan också rengöras med ett milt rengöringsmedel och mjuk borste. En såpalösning gör också kaklet rent då såpa löser fett och tvålrester bra.

En gammal tandborste kan användas för att rengöra fogarna mellan plattorna. När du tvättat klart spolar eller torkar du av väggarna. Kakel och fogar bör rengöras varje månad för att minimera risken för att mögel ska kunna uppstå i tvål- eller hudrester.Rengöring av badkaret

Rengöring av badkaret

Badkaret kan lätt hållas rent om det rengörs genom avduschning och en trasa då det har använts. För att rengöra badkaret på ett effektivt sätt kan man använda syran i en citrusfrukt, t.ex. grapefrukt, som man gnider in i badkaret. Därefter häller man på salt som skrubba ut det mot badkaret. Så har du gjort rent badkaret och det är skinande blankt.

Ibland behöver du rent under badkaret och det gör du enklast om du tar bort badkarsfronten.

Putsa upp blandare för dusch och tvättställ

Duschblandare och tvättställsblandare ska rengöras med ett rengöringsmedel och en trasa eller mjuk borste för att undvika repor.

Rengöra tvättställ och bidé

Tvättstället rengörs med mjuk borste och milt rengöringsmedel. Det är lätt att komma åt runt kranar och avlopp med en diskborste eller tandborste. Torka även av under tvättställ och bidé.

Toalettstol

Toalettstolen ska göras rent in- och utvändigt varje vecka. Använd WC-borste varje gång någon smuts syns inne i toaletten och använd rengöringsmedel en gång i vecka.

Kalkbeläggningar tas bort med rengöringsmedel som är avsett för toalettstolar. Avlagringar på i toalettstolen kan som på andra ställen tas bort genom att hälla 1 dl ättika i toalettstolen och vänta 4 timmar.