Rengöring - Aktuell information gällande Rengöring och städning
Rengöring av allt typer av golv

Rengöring av allt typer av golv

Det finns flera huvudgrupper av golv och dessa behöver rengöras på olika sätt. De golvtyper som används främst i Sverige är klinkers, parkett, linoleum, laminat, plastmatta och våtrumsmatta.

Gällande bra golvvård är ett grundråd föra att slippa rengöra så ofta och hålla golven fräscha länge är att se till att den mest av smutsen inte kommer in. Genom att ha en rejäl dörrmatta som är grov och där smutsen fastnar. Det är också bra att moppa golvet i hallen regelbundet, varje dag kan behövas under vinterhalvåret.

Rengöring av klinkers

Det finns speciella medel för att rengöra klinkers och fogar och dessutom finns det klinkerpolish för efterbehandling. Dessa medel kan köpas i färgaffären eller golvbutiken.

Rengöring av laminatgolv

Tillverkarna av laminatgolv rekommenderar rengöringsmedel som inte innehåller polymerer eller tvål. Ett milt allrengöringsmedel är att rekommendera.

Parkett och lackerade trägolv

Lackerade trägolv ska helst rengöras med torra rengöringsmetoder som t.ex. torrmoppa, sopa eller dammsuga golvet. Om det finns behov kan man använda en mycket väl urvriden mopp med ett milt rengöringsmedel med neutralt pH utblandat i svalt vatten.

Om ett trägolv eller parkettgolv blivit förstört av repor eller smuts som inte går att ta bort kan golvet slipas

De flesta fläckar kan tas bort med hjälp av fläckborttagningsmedel och tvättas av med rent vatten. Riktigt svåra märken kan försöka avlägsnas med hjälp av såpavatten, galltvål och borste. Golvet kan sedan efterbehandla golvet med olivolja och en droppe citron.Rengöring av plastgolv

Rengöring av plastgolv

För plastmattor och plastgolv skall först torra rengöringsmetoder nyttjas som t.ex. torrmoppa, sopa eller dammsuga golvet. Om det finns behov av att använda en blöt mopp ska man använda ett med ett milt rengöringsmedel med neutral pH-halt utblandat i svalt vatten.

Normalt påverkas ett plastgolv knappt av slitage och spill i hushållet. Det viktiga är att man rengör golvet så fort det blivit smutsigt. Torka bort allt spill direkt med en vår trasa eller hushållspapper.

Ifall plastgolvet fått en stor skada kan en golvläggare behöva lägga om en del av det.

Linoleumgolv

För att städa ett linoleumgolv effektivt ska man använda torra rengöringsmetoder som t.ex. torrmoppa, sopa eller dammsuga golvet. Om det finns behov av att använda en blöt mopp ska man använda ett rengöringsmedel med neutralt pH utblandat i svalt vatten.

Ett linoleumgolv bör efter rengöringen också vaxas med golvvax en gång per år. Om det finns fläckar kan de tas bort med fläckborttagningsmedel och tvättas av med rent vatten.

Rengöra en våtrumsmatta

Ta bort smuts varje kväll. Se till att vatten inte bildar pölar på våtrumsmattan som tar tid att avdunsta. Tvätta våtrumsmattan ibland med en blöt mopp ska man använda ett rengöringsmedel med neutral pH-halt utblandat i svalt vatten.

Vita fläckar kan uppsåt på golvet efter att vattnet har torkat och dessa fläckar kan tas bort med flytande Galltvål som gnids in med en delad citron och så väntar du en kvart.

Moppning av golv

Rör golvmoppen ganska långsamt så att stenar och grus inte kastas runt i rummet. Försök att göra ett rengöringsmönster med golvmoppen så att du börja vid en list rör moppen ut mot hörn så att grus och stenar kommer till hörnen. Skölj ur moppen regelbundet.