Rengöring - Aktuell information gällande Rengöring och städning


Rengöring i köket

Rengöring av fläkt

Rengöring

Rengöring av fläkten i köket kan vara kladdigt eftersom det fastnar mycket fett och bakterier. Bäst tvättas fläkten av med varmt vatten med diskmedel eller såpa. Elen till fläkten bör stängas av innan.

Filtret i fläkten bör rengöras en gång i månaden och lättast är att sätta in filtret i diskmaskinen. Ett smutsigt och ej rengjort filter har sämre funktion och om det är mycket fett kan det lättare börja brinna.

Rengöring av disktrasor

En disktrasa kan lukta förskräckligt efter någon dag men den ska inte kastas för det. Lukten beror på bakterier. Disktrasan rengörs lättast genom att den läggs i kokande vatten och lite diskmedel och vips så dog bakterierna.Rengöra köksluckorna

Köksluckorna rengörs lättast med någon form av möbelpolish eftersom det stöter bort både damm och fett vilket gör att bland annat matoset inte får fäste.

Rengöra ugnen och grillgaller

Ugnsluckan består av två delar varav den yttre går att ta loss för att underlätta rengöring. Ugnens plåtar och långpannor ska diskas för hand.

Gör en boll av 10 centimeter aluminiumfolie. Doppa bollen i Coca Cola och gnid den längs gallerribborna. Kanske inte helt miljövänligt men väldigt effektivt sätt att rengöra.

Grovrengöring av spisen

Rengöring

Håll på ättika (12%) på spisen och sedan mycket bakpulver. Värm på plattorna och låt blandningen bubbla. Rengör sedan med en fuktad trasa.

Normalt räcker det att torka av spisen med ljummet vatten med lite diskmedel i efter användning. Undvik allt skurmedel, svampar som river eller stålull eftersom det skadar spisens emalj.

Det kommer lätt ner mat bakom eller vid sidan av spisen som gör att spisen bör dras ut 2 gånger per år för att det ska gå att rengöra där.

Rengöra inuti diskmaskinen

En diskmaskin kan börja lukta efter en tids användning. Genom att lägga in 20 hela kaffebönor, stänga diskmaskinen och vänta 12 timmar är maskinen luktfri, förutom lite kaffelukt. Kaffe är ett miljövänligt och billigt rengöringsmedel

Tvätta av Kyl & Frys

Med mjuk svamp och handdiskmedel rengör bäst kyl & frys invändigt. Ibland behöver man rengöras bakom kylen och då är det lämpligt att dammsuga kylgallret eftersom verkningsgraden sjunker om det finns damm på kylgallret.

Frys ska också frostas av regelbundet eftersom den då sparar energi och bättre bevarar maten. När du frostat av frysen rengör du invändigt med mjuk svamp och handdiskmedel. Glöm inte att torka av noga så att det inte bildas is när du sätter på det igen.

Om mögel i kylskåpet börjat avge en lukt som inte går att få bort kan män tvätta med ättiksyra 24 och låta en delad citron ligga kvar i 12 timmar.

Rengöra diskbänken

Rengöring

Diskbänkar som är tillverkade av rostfritt stål ska torkas av torkar du enklast av med vatten och diskmedelslösning. Kalkmärken runt t.ex. kranen går bort om man gnuggar med ättika eller en citronhalva

Rengöring av diskbänkar som har gamla vattenfläckar kan lättast tas bort genom att gnugga in vinäger med några droppar diskmedel.

Rengöra bakbordet

Ett bakbord bör tvättas av med vatten och diskmedel efter varje användning för annars kan det bli kvar rester som möglar. Tänk dock på att torka bakbordet innan det ställs tillbaka.

Rengöring av hushållsredskap

Nysilverbestick kan göras rena om del läggs i en aluminiumfolie och därefter kokas upp och sedan får svalna i kastrullen. Man kan också koka upp vatten med 1 matsked salt och en matsked bikarbonat per liter vatten med. Besticken kan läggs därefter i 5 minuter.

Rostfria bestick som har blivit blåsvarta i diskmaskinen kan rengöras genom att putsas med speciellt polermedel.